Menu
Bod kolize je místo, kde to v kuchyni drhne. Zde se mohou nepříjemně střetávat lidé, plést se navzájem při přípravě jídla, mohou se tu také hromadit věci a zkrátka to nefunguje tak, jak má. Bod kolize je známka, že uspořádání kuchyně nefunguje správně ergonomicky ani funkčně. Mohou to být neseřízená dvířka, příliš hlučná digestoř, koš daleko od pracovní plochy, málo prostoru v pracovní zóně, trouba umístěná moc vysoko a horní skříňky naopak moc nízko, špatně zapuštěný sokl, nedostatečně osvětlená plocha, špatně umístěné zóny a mnoho dalších příkladů.
Každá činnost v kuchyni vyžaduje své místo. Důvod je jasný - nechcete chodit po kuchyni „sem a tam“. Kuchyně je proto rozdělena do několika zón, abyste si ulehčili práci. Správné uspořádání zón v kuchyni je zásadní pro plynulý pohyb. Ušetří nejen čas, ale sníží i námahu při přípravě jídla. Zóny jasně určují, co kde bude umístěno,a proto vzniká dostatek úložného prostoru. To také znamená maximální využití prostoru. I malá kuchyň se dá vymyslet efektivně.
Na obrázku vidíte ideální rozmístění kuchyně. Ideální prostory jsou sice vzácné, ale i malá nebo atypická kuchyň se dá vymyslet funkčně a moderně. Při plánování kuchyně se držte jednoduchých pravidel - důležité je držet se pracovního postupu v kuchyni.
To znamená, aby pracovní postup navazoval na konkrétní kroky. Tedy od donesení tašek s nákupem, přes vaření, servírování jídla a konečný úklid – vše navazuje. Je to tanec v kuchyni bez bodu kolize. Můžete si celou kuchyň rozdělit do zón. Jednotlivé zóny v kuchyni mají svou funkci. Tyto funkce jsou rozděleny do 5 zón.
1. Zóny SKLADOVÁNÍ
Slouží k uchovávání potravin a nápojů. Lednice, mrazák, potravinová skříň, menší výsuvné systémy.
2. Zóna UKLÁDÁNÍ
Slouží k odkládání kuchyňského náčiní, nádobí a malých elektrospotřebičů atd. Odkládá se zde hodně potřebného nádobí – to bývá často kámen úrazu. Přehledně, rozumně zorganizovaný prostor.
3. Zóna UMÝVACÍ
Slouží k umývání nádobí a potravin před přípravou jídla. Centrem je myčka a dřez.
4. Zóna PŘÍPRAVY
Slouží na samotnou přípravu jídla. Čištění, krájení, míchání, válení, zdobení, atd. vyžaduje dostatečný prostor! Minimálně 120 cm.
5. Zóna VAŘENÍ
Slouží k tepelně úpravě pokrmů. Varná plocha, trouba, sporák, digestoř, mikrovlnka, plechy na pečení, hrnce, pokličky, pánve.
Více o našich kuchyních na míru
Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.