Návrh dětského pokoje snů

28.6.2022

Dětský pokoj plánují rodiče s láskou a nadšením. To se odráží na jeho vzhledu i zařízení. Vytváříte i vy pro své štěstí nové království? Nechte se inspirovat a vytvořte si takový návrh dětského pokoje, který bude milovat celá rodina.

Návrh nejlepšího dětského pokoje

Dětský pokoj je přístavem bezpečí a hřejivé atmosféry pro naše ratolesti. Zároveň by měl podporovat kreativitu a působit na všechny jejich smysly. Při návrhu nejlepšího dětského pokoje musíme brát v potaz několik základních kritérií:

Věk dítěte 
Velikost pokoje
Bezpečnost dítěte

Zájmy dítěte
A samozřejmě mnoho dalších…


Návrh dětského pokoje podle věku

V první řadě bychom měli při zařizování dětského pokoje brát ohled na věk dítěte. Pokud plánujeme pokojík pro příchozí novorozeně, máme naprosto volnou ruku. Dáváte přednost moderně a sledujete aktuální trendy, nebo spíše volíte klasiku? Ať už tak či tak, nejdůležitější je, aby se nám pokojík líbil a cítili jsme se v něm hezky. Jestliže však chceme návrh dětského pokoje pro starší děti nebo teenagery, měly by se na něm podílet. Protože je to především jejich útočiště, ve kterém tráví spoustu času a mají k němu mít vztah.

Návrh dětského pokoje na míru 

Návrh dětského pokoje vzhledem k jeho velikosti

Samozřejmě při návrhu dětského pokoje záleží také na jeho velikosti. Ale i malý prostor se dá využít do posledního místečka a vykouzlit z něj pokoj snů. Důležité je, že vaše ratolest má to svoje, kde se cítí příjemně a v bezpečí. Trendy jsou například vyvýšené postýlky. Toto řešení je šikovné, protože lze rozvrhnout i prostor pod nimi tak, aby se vše krásně vešlo. Navíc takový pokojík působí svěže a moderně.

Návrh dětského pokoje a bezpečnost

V neposlední řadě při návrhu dětského pokoje dbáme na jeho bezpečnost, zvláště pokud se jedná o malé dítě. Na co bychom si měli dát především pozor? Zdraví dítěte ochráníme, pokud se vyvarujeme různým volným kabelům a nezakrytým zásuvkám, ostrým hranám, eliminujeme skleněné a jinak rizikové prvky, a také se zaměříme na koberce. Koberečky sice vypadají hezky a útulně, ale také hrozí nebezpečí úrazu, pokud se na nich prcek smekne. To však jednoduše zachrání oboustranná lepicí páska, díky níž nálet běžícího sviště bez problému ustojí.

Návrh dětského pokoje na míru

Pokud se rozhodnete pro návrh dětského pokoje na míru, určitě nebudete litovat. Díky 3D vizualizaci si snadno představíte, jak bude budoucí pokojík vašeho potomka vypadat. Zpravidla dělíme dětský pokoj na tři základní zóny – pracovní, odpočinkovou a hrací. Dále bereme v potaz barevné ladění a zájmy dítěte. Oblíbené jsou spíše neutrální či pastelové barvy spolu s výraznými doplňky. Je prokázané, že barvy dokáží ovlivnit i rozpoložení dítěte. Některé uklidňují, což se může hodit, pokud je dítko hyperaktivní, jiné naopak povzbuzují a motivují k činnosti. Proto s výběrem nespěchejte a berte ohled na charakter dítěte. Návrh dětského pokoje na míru přizpůsobujeme i zájmům dítěte. Jde skvěle zakomponovat například malířský stojan pro budoucí umělce, prostor pro klavír nebo jiný hudební nástroj pro nadané hudebníky, nebo třeba posilovací prvky. A hlavně, při tvorbě dětského pokoje se fantazii meze nekladou! Nechte se inspirovat!